16 июл 2019

Cum se țes covoarele la Bădiceni

6:46
18 КОММЕНТАРИЕВ
Larisa Carp (Odajiu)
Larisa Carp (Odajiu)
Doamne! Cele mai dulci amintiri din copilarie! La mamunea veneau prietenele s-o ajute la tesut, mos Fene ori mos Luni stateau cu tigara la gura sobei si spuneau baliverne iar tatunea facea niste blinele de post ca-ti lingeai si coatele de gustoase ce erau! Noi,pe laita linga soba,ascultam glumele,des piparate,ale femeiilor si ne dadeam coate! Mamica desena izvoade!
Amalia Volnitcaia ( Bacalim )
Amalia Volnitcaia ( Bacalim )
Frumoase amintiri !!! Si pe mine mama ma invatat a tese si ajutam,si la scarmanat lina ,si cind venea boenjita,si la depanat ghemurile,si la tesut,statem seara ca sa terminam mai repede ,caci se apropia Pastele,si cel mai tare ne placea cind se intorcea mama de la tirg,si noi asteptam cu nerabdare autobusul ,ne uitam in deal la sosea si daca venea cu sacul in spate ne scirbeam ca nu a vindut,dar daca avea siragul cu covrigi stiam ca a vindut.Si pe linga sirag mai erau si cucosei pe bat,si sandalute,si rochite de matasa!!! Caci se apropia sf. Pasti...........!!!
Larisa Carp (Odajiu)
Larisa Carp (Odajiu)
Mie tatunea me-a facut un razboi mic adevarat! A fost o profesoara de ed.tehnologica(atunci se numea - munca) Anastasia Haralampovna,sotul ei era presedinte de colhoz, (Todiras), cu ea am facut un covor mic, am brodat o punguta,multe lucrari am facut cu ea, chiar au luat si un loc premiant la un concurs republican. Dar nu asta am vrut sa spun! Eu nu intelegeam de ce la toti le cumpara haine la Paste si la Hram, iar mie la 1 mai si 1septembrie!
Amalia Volnitcaia ( Bacalim )
Amalia Volnitcaia ( Bacalim )
Mama la noi era lege ca de pasti mie si lui sora sa ne cumpere sandalute si rochite,dentru scoala ne cumpara uniforme,dar erau cumparate de alti baniin pusul tutunului si din prima prasitura!!! Tin minte,mai mergea geanta ,toate rechizitele si numaidecit BOTE de REZINA,ca din Codret pina la scoala taaaaaaaaaaaare o mai intindeam prin glod.Doamne ,cite amintiri!!!!!!!!!!!!!
Larisa Carp (Odajiu)
Larisa Carp (Odajiu)
Acum iar sunt in voga botele! Da, eu am avut in vedere ca pozitia mamei ca invatatoare si al tatalui ca agronom si comunist,nu nu se permitea sa vorbim deschis de Paste si alte sarbatori, cu toate ca le respectam, datorita bunicilor! La voscresnic in ziua de Paste nu ne duceam pina nu venea bunica cu sfintit de la Biserica!
Raisa Micu (Irodoi)
Raisa Micu (Irodoi)
da amintirele sunt placute mama tot tesea covoare shi le vindea,dar cind am ajuns la o virsta ca fetele mari sa aiba zestre apoi mama a tesut in covor numele meu shi anul in care a fost tesut ca sa nul poata vinde shi acuma il mai pastrez ca o amintire de la parinti,ca ei deacum sau trecut din vieata.
Raisa Micu (Irodoi)
Raisa Micu (Irodoi)
mama tot de bastina e de la Badiceni.
Tamara Bujor
Tamara Bujor
mda frumoase amintiri mama-i in viata si atesut multe covoare noua de zestre ca eram 2 fete iar ultimul covor tin minte ca l-a tesut pentru vinzare ca mai apoi sa ne cumpere hainute pentru pasti eram k-am marisoare si-mi amintesk cum mi-o cumparat o rochie cum atunci se numea kremplin iar mai tirziu din banii acei o pereche de cizme le vad si acum iar covoarele din zestre le pastrez pina acum DUMNEZEU SA -I DEE SANATATE MAMEI si impreuna cu BUNICA DUMNEZEU S-O ERTE pentru ca nu mai e in viata tare-s placute amintiri din copilarie
Silvia Eftodi
Silvia Eftodi
Sint si eu nascuta in Badiceni.Mama mea dumnezeu so erte a tesut si ea multe covoare.Stiiam si eu cu sora mai mica Lucia a tese si dupa ce faceam lectiile o ajutam la tesut.Am avut si zestre si de vinzare,dar cu parere de rau parintii nu mai sint in viata.dupa moartea lor am dat si de pomana covoare tesute de noi ,dintre care unul lam dat si in biserica....Traim cu amintirile,as da tot ca sa intorc timpul inapoi si sami vad parintii macar pe citeva minute.
Tatiana Hanganu-Craciun
Tatiana Hanganu-Craciun
super...
Rita Cernatinschi-Franco
Rita Cernatinschi-Franco
Fabricarea covoarelor era din BADICENI !!!!Bravo tuturora mesteritelor !!!!Am tesut si eu cind merjeam la Badiceni la soacramia !!!Toti erau BIZNESMENI !!Am fost cear si cu vinzarea covoarelor !!! Sunt amintiri frumoase de cindva !!!
Ana - Maria ツ
Ana - Maria ツ
Bădiceni- sat de gospodari, spațiu al istoriei frumoase a neamului nostru.Păcat că rămîne pustiu acest sat. Toți avem în casă cîte un covor, țesut de mîinile harnice ale bunicilor noastre. Bravo celor care nu uită acest unic și special meșteșug!
Петр Гушан
Петр Гушан
Сунт ши еу дин Бэдичень...мама мя Гушан Ефросиния мулте ковоаре а цесут..Таре мам букурат кынд ам вэзуто пе кумната Иоана Митрян....сэ вэ дее думнезеу сэнэтате ши путерь
Валерий & Елена Горчаг
Валерий & Елена Горчаг
Сэ вэ дее Думнезеу сэнэтате Ши вэ мулцумим дин суфлет пентру чея че фачець
Violeta Rotari (Captari)
Violeta Rotari (Captari)
Mă bucur sa reved doamnele harnice din satul de bastina si mai ales pe mama, sa fii sănătoasă si pazită de bunul Dumnezeu ca sa mai fiu si eu copil in suflet.
Aliona si Mircea Teodorascu(Rotari)
Aliona si Mircea Teodorascu(Rotari)
Si la MACAREUCA tot asa se teseau covoarele.
марина калдаре
марина калдаре
Аша ковоаре ши ла попешть се цесяу тот аша не ажутам
Lilia Rotaru
Lilia Rotaru
Amintiri frumoase la participarea acestei lucrari

Раскадровка

Cum se țes covoarele la Bădiceni
Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni Видео: Cum se țes covoarele la Bădiceni